İskenderun Demir Çelik Zirvesi, geniş bir katılımla İskenderun Anemon Otel’de toplandı. DOĞAKA ve TürkiyeÇelik Üreticileri Derneği işbirliğiyle gerçekleşen zirvede, Türkiye’de ve Hatay’da demir çelik sektörünün mevcut durumu Masaya yatırıldı. Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, “Hatay, demir ve çeliğin merkezi oldu. Otomotiv ve beyaz eşya sektörünü bölgemize tayışıp, yenilikçi adımlarla bu türevleri zengileştirmeliyiz” dedi.
Demir Çelik Zirvesi’nde; Hatay’ın önemli demir çelik üreticileri ile otomotiv, beyaz eşya, metal boru ve metal mutfak eşyası sektörlerinde Türkiye’nin önemli firmalarının temsilcileri değerlendirmelerde bulundu.
Zirveye, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Salih Güder, İskenderun Kaymakamı H.Hasan Özyiğit, Payas Kaymakamı İrfan Demiröz, Belen Kaymakamı Abdulaziz Aydın, Erzin Kaymakamı İskender Yönden, DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, Tosyalı Holding YK Üyesi Fatih Tosyalı, Atakaş Şirketler Grubu YK Başkanı Recep Atakaş, İSDEMİR Genel Müdürü Recep Özhan, Yazıcı Demir Çelik Genel Müdürü Osman Gözükara, Askon Danışmanlık'tan Sefa Öngel bürokratlar ve çok sayıda işadamları katıldı. Toplantıda ilk konuşmayı DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız yaptı. Yıldız, “Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinden oluşan TR63 Bölgesi’nin ekonomik yapısında demir çelik sektörü önemli bir yer tutmaktadır.
Bölgedeki mevcut üretim miktarının yanı sıra son yıllarda yapılan yatırımlarla birlikte Türkiye ölçeğinde daha önemli noktalara gelecektir. Demir Çelik Zirvesi’nin bu yıl ki ana teması; “Sektörün Tedarikçisi Durumunda Olan Diğer Sektörlerin İhtiyaçlarının Karşılanabilmesi” olacaktır. Zirvede demir çelik sektörünün yarı mamul olarak çelik ürünleri tedarik eden otomotiv, beyaz eşya, metal boru ve metal mutfak eşyası sektörlerinin taleplerine uygun yüksek nitelikli yassı çelik ürünleri üretmesi imkânlarının arz ve talep yönüyle tartışılması planlanmaktadır” dedi.
İskenderun Kaymakamı H. Hasan Özyiğit ve Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, demir çelik üretiminin bölgedeki yansımalarından sözetti.
MKÜ Rektörü Güder ise, “Ürün çeşitliliğini, bilim ve teknolojiyle çoğaltmalıyız, yenilikçi olmalıyız” diye konuştu.
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz ise konuşmasında, Türkiye’nin çelik üretimi bakımından Dünya’da 8.sırada olduğunu belirterek, “Bölgemiz ise ülkemizin yüzde 36 çelik üretimini sağlarken yassı çelikte ise bu rakam yüzde 50 civarındadır. İskenderun Körfezinde 6,7 milyon ton yassı çelik üretilmektedir. Bu üretim ülke ekonomisine yaklaşık 5 Milyon dolar girdi sağlamaktadır” dedi ve ekledi;
“İskenderun Hassa Tünel projesinin de hayata geçmesi ile bölgemiz dolaylı ve direk olarak 81 il arasında en önemli yerini alacaktır ve bu proje bölgeye yatırım yapmak isteyenler için çok önem arz edecektir. 60 bin dönüm hazine arazisi yatırımcısını bekliyor. İskenderun Hassa projesi ete kemiğe büründü 2.5 yılda bitirilmesi planlanıyor. Limanıyla, konumuyla özel bir yeri olan Hatay’da teknolojiden vazgeçmeyeceğiz. Demir çelik türevlerini; otomotiv, beyaz eşya, metal boru ve metal mutfak eşyası sektörlerinin taleplerine göre değerlendirmeliyiz.”
Zirvede konuşan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan ise, “Dünyada, Türkiye’de ve Bölgemizde Demir Çelik Sektörünün Mevcut Durumu” konulu sunum yaptı. Yayan, “Demirçelik sektörü 2012 yılında otomotiv ve hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinden sonra ülkemizin en fazla ihracat yaptığı sektör olmuştur. Son dönemlerde Dünya’da yaşanan ekonomik ve siyasal çalkantılar, Türkiye’nin ihracatını olumsuz yönde etkilese de Dünyada 66 çelik üreten ülkeler arasında 2012 yılında 35,9 milyon tonluk üretimi ile 8. sırada kapatmıştır” dedi.
Yayan, ”Avrupa’da sıralamada ise Türkiye Almanya’dan sonra 2.sırada yer almaktadır. Yaklaşık 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türkiye çelik sektörü, küresel düzeyde payını 2023 yılında arttırarak ihracatını 55 Milyar dolar seviyesine taşımayı hedeflemektedir” dedi.
Konuşmaların ardından, birinci oturumda MKÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Mıstıkoğlu moderatörlüğünde, Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Prof.Dr. Ercan Tezer, Arçelik Satın Alma Yöneticisi Hakan Salca, Makine İmalatçıları Birliği Başkan Vekili Selçuk Baydar ve MMK Metalurji Pazarlama Müdürü Ayşen Üstünay, “Otomotiv, Beyaz Eşya sektörlerinin demir çelik yarı mamul ihtiyacı ve demir çelik sektörü tarafından söz konusu ihtiyacının karşılanabilirliği” konusunda açıklamalarda bulundular.
İkinci oturumda ise Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Ülker, HATBORU YK Başkanı Mehmet Kılıçlar, Tosyalı Holding Satış ve Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Bülent Saygılı ve İSDEMİR Genel Müdürü Recep Özhan ise, “Bölgedeki Çelik Üreticisi Sektörler ve Çelik Sektörü” başlığı altında sunum yaptılar.